Start

Omväxling förnöjer under fotbollens försäsong

Omväxling förnöjer under fotbollens försäsong

Det går inte riktigt att ta på, men det är något speciellt med lagsporter. Den här känslan att man gör saker tillsammans och att man kämpar mot gemensamma mål. Att vinna tillsammans är fantastiskt samtidigt som det är skönt att inte vara ensam vid snöpliga […]

Träningstips för din fotbollsklubb

Träningstips för din fotbollsklubb

Att spela fotboll i en klubb kan vara oerhört givande och utvecklande. Men ibland kan det vara svårt att som tränare vet exakt hur man ska lägga upp träningen för att ge spelarna de bästa möjliga förutsättningarna att bli så bra som möjligt. Här kommer […]

Resan i Europa League för Östersunds FK

Resan i Europa League för Östersunds FK

En klubb som verkligen dragit blickarna åt sig och som även var på väg på en fin resa mot den svenska toppen är Östersund. Laget från Jämtland tog Allsvenskan med storm och spelade en rolig och tilltalande fotboll med många bra spelare.

Östersunds FK

Östersund är inte direkt känt för att vara en fotbollsstad eller en stad som fostrat många svenska fotbollsspelare. Men år 2015 tog laget sig för första gången från Superettan och upp i Allsvenskan. Som vanligt tippas nykomlingarna i botten och så var även fallet här. Dock slutade Östersund på en överraskande åttonde plats år 2016. Året därpå, 2017, lyckades laget sluta på en femte plats i Allsvenskan, vilket även innebar kvalspel till Europa League. Något klubben aldrig varit i närheten av tidigare. Men tränaren Graham Potter som numer tränar Premier League-klubben Brighton & Hove Albion FC, lyckades bra i kvalet och tog laget hela vägen till gruppspelet. Detta genom att bland annat slå det turkiska storlaget Galatasaray.

Gruppspelet i Europa League

I gruppspelet hamnar man i samma grupp som Athletic Bilbao (Spanien), Hertha Berlin (Tyskland) och Zorya Luhansk (Ukraina). Här tippas man ännu en gång bli tvärsist. Men efter två inledande segrar och ett lika resultat mot Athletic Bilbao så är utgångsläget väldigt bra inför gruppens returmöten. Efter en vinst, en oavgjord och en förlust i de avslutande tre matcherna går Östersund överraskande vidare från gruppen och tar sig till slutspelet i Europa League. Något som ger många miljoner in på klubbens konto.

Ekonomin är väldigt viktig för en fotbollsklubb och även för vanliga företag. Behöver man dock ett lån kan hitta förmånliga lån hos Fakturino och även jämföra de olika lånens villkor.

Slutspelet i Europa League

Nu är Östersund på en nivå som de verkligen aldrig varit i närheten av. Helt plötsligt delar laget scen med kända och välmeriterade lag som AC Milan, Borussia Dortmund, Atletico Madrid och Marseille. Men lotten föll på ett annat storlag, nämligen självaste Arsenal från England. I första mötet på hemmaplan förlorar dock Östersund stort med 0-3, och de missar dessutom en straff i matchens slutminuter. Med andra ord väntar en oerhört svår bortamatch och det ska mycket till för att kunna vända på underläget på Emirates Stadium. Dock gör Östersund två mål på två minuter och går upp i en överraskande ledning med 2-0. Hoppet väcks till liv, men 20 minuter senare gör Arsenal 1-2, vilket också blir slutresultatet. Östersunds Europaresa är över. Men man har vunnit mycket respekt och kärlek både i Sverige och utomlands. Det offensiva spelet mot bevisat duktiga lag gav mycket frukt och en förbättrad ekonomi. Det är sällan ett svenskt lag lyckas så bra i Europa så det är fantastiskt kul när det sker.

Postitiva och negativa saker med att spela fotboll i en fotbollsklubb

Postitiva och negativa saker med att spela fotboll i en fotbollsklubb

Fotboll spelar en betydande roll i många människors liv på många olika sätt. Det vanligaste är att man är supporter till ett lag och följer det laget i med- och motgång. För andra är fotbollen en viktig del ur hälsosynpunkt, då man får en chans […]

De tre största i Peru

De tre största i Peru

Fotbollen är stor i Peru, liksom i hela Latinamerika. Tyvärr är det svårt för ett land i Sydamerika att knipa en av konfederationens platser till fotbolls-VM eftersom konkurrensen utgörs av några av världens bästa fotbollsnationer. CONMEBOL, den sydamerikanska fotbollsfederationen, har bara fyra garanterade platser i […]

Kalmar FF

Kalmar FF

Kalmar fotbollsförening har en lång och gedigen historia men många vinster genom åren. De jobbade sig upp genom divisionerna och är idag ett lag som alla räknar med.

Historia

Kalmar FF bildades den 15 juni 1910 i Kalmar och spelade sin första match i Allsvenskan 1949. Deras första namn var dock IF Göta men man fick byta namn till IF Gothia då det första namnet redan var taget. Efter första världskriget bestämde myndigheterna att antalet föreningar skulle minskas och då bildades KIS, Kalmar idrottssällskap och de togs i bruk på Fredriksskansområdet vid midsommar 1918. 1927 byter KIS namn till Kalmar FF.

1949 började Kalmar FF spela i Allsvenskan efter att ha vunnit den avgörande matchen på hemmaplan mot Halmstads BK. Man förlorade dock 2-0 borta mot Degerfors IF. Laget förlorade sin plats i Allsvenskan efter ett par år och kom inte tillbaka förrän säsongen 1953-54. Kalmar FF spelade nu en mer teknisk fotboll vilket ledde till att man toppade den allsvenska serietabellen. Men efter endast två säsonger förlorade man sin plats igen och kom tillbaka först efter 20 år. Kalmar FF har under årens lopp spelat både i Allsvenskan och Division 2. 2003 gjordes dock en seriös satsning och både tränare och spelare förstärktes och man tog sig tillbaka till Allsvenskan för tredje gången på sex år.

Senaste årtiondet

Kalmar FF började 2005 med att ta första medaljen i Allsvenskan på de senaste 20 åren då man slutade på tredje plats. Man slog Assyriska med 7-0 borta vilket var sin största seger någonsin i Allsvenska spel. Man började spela internationella matcher igen vilket bidrog till klubbens ekonomi men det fanns alltid bra tjänster såsom Capcito tillgängliga för nyförvärv. 2007 vann klubben Svenska Cupen mot IFK Göteborg och slutade två i den Allsvenska tabellen. 2008 var segeråret för Kalmar FF då man blev Svenska mästare. under 2010 talet har Kalmar FF fortsatt att spela gedigen fotboll och 2011 stod deras nya toppmoderna arena klar. Guldfågeln Arena som håller upp till 12 000 personer och där man spelade första matchen mot Djurgårdens IF och vann efter en svår kamp med tre mål mot två.

Klubben har genom åren använt ett antal olika ställ men de vanligaste är röd tröja med vita shorts som hemmaställ och helt vit utrustning som bortaställ. Dess sköld har alltid varit röd och vit och de kallas lite kärleksfullt som röda bröder. Genom åren har Kalmar FF haft olika sponsorer. Allt från Adidas mellan 1977 – 1994, Umbro 1995 – 1997, Puma 1998 – 2015 och numera Hummel. Kalmar FF rankades 2017 på plats 262 I UEFAs ranking med 4945 poäng med bland annat IFK Norrköping och IF Brommapojkarna.

Kalmar FF har genom åren varit både starka och svaga och fortsätter att förvåna Sverige. De kommer satsa stort de närmsta åren och vi kan förvänta oss att se mer av dem i Allsvenskan.

Fotbollsklubben Chelsea FC

Fotbollsklubben Chelsea FC

Till följd av fotbollens stora popularitet har flera fotbollsklubbar mycket värdefulla varumärken. En toppklubb som tillhör världens högst värderade klubbar är den europeiska fotbollsklubben Chelsea FC. Med ett värde på över 2 miljarder dollar enligt Forbes är detta världens sjunde rikaste klubb. Med sina miljontals […]

Damfotboll

Damfotboll

Fotboll är nog en av de största sporterna i världen och det är inte endast killar som lockas att spela, utan även tjejer spelar mer fotboll nu än tidigare och dessutom spelas det på elitnivå och världsmästerskap. Damfotbollen har aldrig varit bättre OBOS tecknade 2018 […]

Utomeuropeiska fotbollsklubbar med många – LA Galaxy

Utomeuropeiska fotbollsklubbar med många – LA Galaxy

Fotboll, fans och USA är ord som väldigt många europeiska fans av sporten drar sig för att ta i sin mun samtidigt. Frågan är om det inte är dags att ändra på den inställningen. Den amerikanska l ligan har hållit igång sedan den startades 1996, i kölvattnet på den fantastiska framgången som VM i USA var för sporten i landet. Av de klubbar som var med och startade ligan 1996 finns 8 stycket representerade än idag. Några av dem har hunnit med att bygga upp en trogen fansskara och en väldigt bra läktarkultur. Ett av de tydligaste exemplen är LA Galaxy från Los Angeles.

LA Galaxys historia

Grundat 1996 som en av orginalklubbarna så har LA Galaxy haft lång tid på sig att etablera sig som ett av stadens stora lag och klubben har gjort det med bravur. Lagets hemmastadion, StubHub Center tar ca 27 000 åskådare och läktarna är välfyllda oavsett vilka som kommer på besök. Klubben har varit bra på att plocka in internationellt gångbara namn och David Beckham, Steven Gerrard och nu senast Zlatan Ibrahimovic har alla spelat här.

LA Galaxys fans

Den amerikanska fankulturen skiljer sig mycket mot den europeiska. I USA är sport mer av ett heldagsevent för hela familjen. Det gör dock inte upplevelsen sämre.

Fotbollsklubben Paris Saint Germain

Fotbollsklubben Paris Saint Germain

Det finns gott om fotbollsklubbar i världen men endast en handfull tillhör den absoluta världstoppen på internationell, europeisk toppnivå. I artikeln som du just nu läser tar vi upp en av Europas riktiga toppklubbar. Det finns klubbar som har blivit klassiska och som många som […]


kale