De tre största i Peru

De tre största i Peru

Fotbollen är stor i Peru, liksom i hela Latinamerika. Tyvärr är det svårt för ett land i Sydamerika att knipa en av konfederationens platser till fotbolls-VM eftersom konkurrensen utgörs av några av världens bästa fotbollsnationer. CONMEBOL, den sydamerikanska fotbollsfederationen, har bara fyra garanterade platser i VM, och chans till att kvala om en femte mot en annan konfederation. Det betyder att som mest kan det komma fem nationer från Sydamerika till VM. Det innebär att det är svårt för länderna bakom Brasilien, Argentina, Uruguay och Colombia att knipa den sista platsen. Ibland har det blivit Chile, ibland Peru och någon enstaka gång ett av de andra sydamerikanska länderna. Från och med VM 2026 är antalet länder i VM utökat, så förhoppningsvis kommer världen att få se Peru och Chile delta oftare i VM. Här presenteras de tre populäraste lagen i Peru.

Club Universitario de Deportes

Laget, som populärt kallas Universitario, är Perus mest framgångsrika lag under 1900-talet. Det är tillika landets populäraste fotbollsklubb med nationens största fotbollsarena, Estadio Monumental, som rymmer drygt 80 000 åskådare. Klubben grundades 1924 av studenter och lärare vid Universidad Nacional Mayor de San Marcos i Lima. Under de första åren spelade de endast vänskapsmatcher mot andra universitet, och mellan fakulteterna på skolan. 1928 deltog de för första gången i den högsta ligan i Peru, och överraskade alla, inklusive sig själva, med att komma på andra plats när säsongen var slut. Året efter vann de sin första ligatitel. De har vunnit 25 ligatitlar till sedan dess.

Club Alianza Lima

Alianza Lima grundades 1901 och är ett av Perus äldsta fotbollslag. Laget är det näst mest framgångsrika i landet efter Universitario. Alianza har vunnit 23 ligatitlar. Fotbollssupportrarna i Peru är ofta delade mellan Universitario och Alianza, med en lite mindre anhängarskara för det tredje storlaget nedan. Eftersom Perus båda största klubbar hör hemma i Lima är derbyt mellan dem hett – det kallas el Clásico. Känslorna är hetare när Universitario möter Alianza än när Barcelona möter Madrid. 1987 utplånades hela Alianzas förstalag, inklusive hela tränarstaben, i en flygkrasch.

Club Sporting Cristal

Sporting Cristal är den tredje storklubben i Peru. Klubben har 18 ligavinster. Klubben grundades så sent som 1955. Cristal var det andra peruanska laget någonsin, efter Universitario, att nå till finalen i Copa Libertadores, som är turneringen för mästerskapslag från hela Sydamerika. Sporting Cristal är ytterligare ett fotbollslag hemmahörande i Lima. Den bittra konkurrensen mellan Universitario och Alianza gör dock att Cristal kan hålla sig lite under radarn. De betraktas som den lite bångstyriga lillebrodern av de andra två storklubbarna i staden – derbyna mellan Cristal och de övriga två blir inte lika bittra tillställningar som de mellan Universitario och Alianza.

Om du spelar fotboll kanske du behöver en ny vattenflaska? Ditt företag kan sponsra barnens knattelag med sportflaskor med tryck. Det är ett bra och billigt sätt att synas. De tre främsta fotbollsklubbarna i Peru hör alltså hemma i huvudstaden. Den peruanska fotbollen domineras helt klart av lagen från megastaden och det är svårt för lag från de andra städerna att sticka upp och knipa titlar, men ibland händer det.kale