Utomeuropeiska fotbollsklubbar med många fans – Esteghlal F.C

Utomeuropeiska fotbollsklubbar med många fans – Esteghlal F.C

Iran och inhemsk fotboll är en kombination man kanske inte hör så ofta men faktum är att Iran har en av Asiens bästa och största klubbar, Esteghlal. Klubben har vunnit den inhemska ligan 8 gånger och deltagit ett stort antal gånger i internationella tävlingar. Framför allt är klubben känd för sina fans och uppslutningen av de samma när det vankas derby i Teheran. Huvudrivalen Persepolis lockar även de, en stor lokal publik och matcherna de bägge klubbarna emellan brukar beskrivas som ett av de hetaste derbyn världen över. Ingen lista över fotbollsmatcher man bör se innan man dör är komplett utan ett derby i Teheran mellan Esteghlal och Persepolis.

Esteghlal F.C. historia

Klubben grundades 1945 och 1970 blev klubben den första från Iran att någonsin vinna den asiatiska motsvarigheten till Europas Champions League, Asian Club Championship. Den senaste av de 8 titlarna som laget tagit i den Iranska ligan kom redan under säsongen 1991/92 och klubbens fans har sedan dess blivit vana att bli besvikna. Detta till trots så kan klubben ståta med inte mindre än två internationella titlar i form av segrar i den Asiatiska Champions League.

Esteghlal F.C fans

Uteblivna framgångar till trots. Esteghlal F.C. är en av Asiens största klubbar med fans, inte bara över hela Iran, utan även i andra delar av framförallt mellanöstern. När Esteghlal F.C. spelar hemmamatcher i Asiatiska Champions League eller derbys hemma mot Perspolis så fylls de hundra tusen platserna på nationalarenan i Teheran till sista plats. Fankulturen är väldigt annorlunda gentemot den som vi är vana med i exempelvis Sverige. Till exempel är inga kvinnor tillåtna att gå på fotboll i Iran. Med det sagt så är det värt att understryka att även ett Teheranderby är något som varje fotbollsälskare borde försöka uppleva på plats.kale