ÖSK fotbollsklubben med mycket hjärta!

ÖSK fotbollsklubben med mycket hjärta!

ÖSK för motgångs-supportrar

 

ÖSK har aldrig vunnit allsvenskan, kanske beror det på en felstuds, kanske är det så att den gnälliga attityden i Närke gör att man helt enkelt inte känner sig som vinnare. En sak är dock säker, det beror inte på att man inte vill vinna. Hur som helst har man ändå en fantastisk supporterkultur och i främsta ledet står Kubanerna, supporterklubbarnas vita får. Varför säger jag så? Jo dom är väldigt bra förebilder, står för positiv supporterkultur. De är med i ur och skur trots att laget i sig har mycket små möjligheter att hävda sig mot klubbar som AIK, Malmö FF och Norrköping. Även om ÖSK skräller ibland.

Skägget lämnar

I flera år var Örebro SK synonymt med skägget Axen, en frispråkig tränare som alltid haft ett gott öga till bollhållande spelare som Nordin Gerzic och Astrit Ajdarevic. Han hjälpte ÖSK att synas i Sverige och periodvis spelades det bra, underhållande och fartfylld fotboll på Behrn Arenas evigt gröna konstgräsplan. Men när Alexander Axen tog sitt beslut att lämna så var det Örebro-sonen och påläggskalven Axel Kjäll som var den givne arvtagaren.

Axel var en mycket talangfull mittback under sin aktiva karriär, tyvärr för Örebro publiken så förföljdes han av skador och hans stjärnglans på planen blev inte vad den kunde blivit. Istället sadlade han om till tränaryrket och gjorde fina resultat med talangfabriken Forward.

Vad är Örebros framgångsrecept

Förr i världen så spelade Örebro alltid ett klassiskt 442 spel med defensiv mittstomme med några riktiga hårdingar, tänk Tomas Andersson, Fredrik Nordback och Tommy Ståhl. Men sen omläggningen till konstgräs så funkar inte ”långa bollar på Bengt”-taktiken alls lika bra. Axel Kjälls största utmaning är att hitta kvalitativa spelare med god teknik, som inte platsar i bättre allsvenska lag men ändå har teknik nog att bemästra en hal konstgräsmatta. Som en liknelse så behöver dom värva nya Mitsubishi Outlanders, men får ofta nöja sig med en Mitsubishi Asx, vilket förstås inte är dåligt men ändå inte samma sak.

Då Örebro stad fått fram många spelare med god teknik (typiska Mitsubishi Outlanders- spelare) under åren såsom Jimmy Durmaz, Jiloan Hamad och Mats Rubarth, så kanske man tänker att det inte ska vara några problem. Men dessa och många fler spelare har hamnat i andra större lag i allsvenskan innan dom fått utlandskarriärer eller blivit stjärnor i Stockholm osv.

Att kunna knyta upp denna typ av spelare och sedan släppa dom vidare utomlands är förstås Örebros framgångsrecept. Men så länge dom bästa Örebro-grabbarna spelar i AIK, Malmö och Norrköping så är det förstås inte möjligt.

ÖSKs framtid

Vill du bli en mycket bra fotbollsspelare skaffa dig rätt tränare. Axel Kjäll är en modern spelande tränare som utvecklar laget och individer. Därför är det en chans för unga spelare att vara under hans trygga vingar. Han vet hur det känns att inte riktigt nå sin egen potential, därför kan han vara katalysatorn i unga spelares tidiga karriärer. Hans historik som tränare kommer vara mer omfattande än som spelare.

Kör nu! Stolthet, Hjärta och Passion…kale