Svenska fotbollsklubbar med många fans – Malmö FF

Svenska fotbollsklubbar med många fans – Malmö FF

Malmö FF tillhör en av Sveriges äldsta fotbollsklubbar då den grundades år 1910. Sedan dess har MFF kammat hem rekordmånga titlar och medaljer. De har varit seriesegrare i Allsvenskan 23 gånger, 20 gånger i Svenska Cupen, och har skolat många stora fotbollsspelare genom åren. Bland dessa spelare är det Zlatan Ibrahimovic som har blivit störst inom fotbollen världen över. Vill man veta mer om hans karriär går det att hitta mycket information på nätet, precis som om man skulle vilja veta mer om lån eller annat roligt.

Historia

Fotbollsklubben Malmö FF startades som ett kommunalt initiativ för att uppmuntra ungdomar att spela fotboll, och de deltog i många lokala tävlingar under sina första verksamma år. Med tiden blev de en klubb att räkna med, och år 1920 vann laget Sydsvenska Serien. Samma år byttes deras rödvitrandiga tröjor mot ljusblå tröjor och vita byxor, vilket är färgerna laget ses spela i än idag.

År 1944 vann Malmö FF sitt första svenska mästerskap i Allsvenskan, då de mötte AIK framför 36000 åskådare på Råsunda. Succéerna har varit många, och Malmö FF lyckades år 1979 kvala in till Europacupen, där de som enda svenska fotbollsklubb någonsin lyckades ta sig till final. Trots en förlust på 1-0 blev klubben tilldelad Svenska Dagbladets guldmedalj för sina bragder. Fram tills nu har både dam- och herrlaget varit mycket framgångsrika både i Sverige och Europa. För den som är intresserad att lära sig mer om Malmö FF:s historia så går det att besöka deras museum på Swedbank Stadion i Malmö.

Fotbollsskolan

Sedan 1970 har MFF:s fotbollsskola varit en grundpelare i klubbens ungdomsverksamhet, och drivs med ett stort fokus på lekfullhet och vänskap, både till sporten liksom lagkamrater. Barnen kan börja redan som sexåringar, och med tiden tillkommer fotbollsövningar och tävlingar utöver leken. Alla ledarna som håller i Malmö FF ungdomsverksamhet har en utbildning i ledarskap och pedagogik.

Idrottsakademierna

Idrottsakademierna är till för de ungdomar som går i högstadiet och vill satsa på fotboll jämte sin skolgång. Akademin har funnits sedan 2005 och driver i dagsläget 14 skolor i södra Sverige. I och med att Idrottsakademin samarbetar med Malmö Stad omfattas akademin även andra idrotter utöver fotboll, såsom ishockey, innebandy, squash, basket, badminton, friidrott och tennis.

MFF Support

MFF Support är den officiella supportföreningen för Malmö FF. Föreningen strävar efter att supportrarnas besök på matcherna blir en spelunderhållning utöver det vanliga. Deras mål är att skapa en positiv och stark supporterkultur där alla känner sig välkomna. MFF Support ser till att säkerställa och driva supporterkulturen i den malmöitiska andan, vilket innebär att när MFF spelar på hemma- eller bortaplan kan laget räkna med ett mangrant och starkt stöd. Att de dessutom tar ansvar att sitt stöd för laget sker utan hot, våld, diskrimineringar och rasism. MFF Support är delaktiga genom att ha en ständig dialog mellan Malmö FF och lagets supportar. Deras vision är att skapa den självklara mötesplatsen för alla supportrar som brinner för Malmö FF.kale