Svenska fotbollsklubbar med många fans – IFK Göteborg

Svenska fotbollsklubbar med många fans – IFK Göteborg

En av svensk fotbolls absoluta giganter tar med rätta en plats högt upp på listan över de svenska klubbar med störst sympatier bland fansen. IFK Göteborg eller Blåvitt som de kallas i folkmun blev genom sina fantastiskt framgångsrika Europaäventyr under 80-, och 90-talet inte bara hela Göteborgs lag utan även i viss mån hela Sveriges lag. Oavsett om skolgården låg i Falun, Stockholm eller Trelleborg så var det under den här tidsepoken inte lokala hjältar som barnen ville vara när de spelade fotboll, utan istället stjärnorna från IFK Göteborg. Torbjörn Nilsson, Glen Hysén, Magnus Johansson och Tomas Ravelli för att nämna några. Väldigt många av IFK Göteborgs spelare representerade även det svenska landslaget och IFK Göteborg fick därigenom ännu fler fans från övriga delar av landet. Det är dessa år som är grunden till att klubben fortfarande räknas som Sveriges kanske mest populära klubb utanför sin egen stad.

IFK Göteborgs historia

Klubben grundades i oktober 1904 och dess medlemmar sysslade från början med väldigt många olika idrotter. Under det senaste seklet har fotbollen vuxit fram som den största grenen och det är även för framgångarna inom denna sport som klubbens namn har gjort sig känt över hela landet. Den riktiga storhetstiden för klubben inleddes under Sven Göran Eriksson 1982 då IFK Göteborg tog sin första titel på över 10 år. Denna följdes sedan upp av inte mindre än 9 svenska mästerskap till under 80-, och 90-talen. Samma år som den första svenska titeln på länge, 1982, så nådde IFK Göteborg finalen i UEFA Cupen vilken de sedermera även vann, vilket gav laget ett brett genomslag hos gemene man ute i stugorna. Bedriften upprepades sedan säsongen 1986/87. Under 90-talet så spelade IFK Göteborg ett flertal gånger i dåvarande Mästarcupen och senare Champions League med stora framgångar. Efter att Bosman-domen trädde i kraft så förlorade IFK Göteborg mark gentemot de andra europeiska klubbarna med större ekonomiska muskler och har inte riktigt hämtat sig sedan dess med undantag för ett SM-guld år 2007.

IFK Göteborgs fans

IFK Göteborg hör år efter år till de klubbar i Sverige som kan ståta med de bästa publiksiffrorna. Även om de sällan når upp till Stockholmsklubbarnas och Malmö FF:s siffror så ligger de alltid strax bakom i publikligan. Den övergripande och största supporterorganisationen på läktarna i Göteborg kallar sig änglarna efter klubbens smeknamn. Under denna större gruppering ryms flera mindre organisationer med olika syften och mål. Även IFK Göteborg har en våldsam falang av supportrar vilka går under namnet Vice Men. Klubben spelar på både Nya gamla Ullevi och på Nya Ullevi som båda är belägna i stadens centrum. Den lite mindre arenan rymmer 18 800 supportrar och den större Nya Ullevi rymmer så många som 43 200 åskådare.kale