Svenska fotbollsklubbar med många fans – AIK

Svenska fotbollsklubbar med många fans – AIK

AIK är Stockholms äldsta allsvenska förening, grundad samma år som ärkerivalerna Djurgårdens IF. 1891 grundades klubben av bröderna Behrens samt några kamrater till desamma och tanken var egentligen att klubbens medlemmar skulle utöva flertalet sporter samt anordna tävlingar i desamma. Även idag rymmer AIK som förening väldigt många olika idrotter under sitt tak och är även väldigt framgångsrika i sporter som bandy, basket och bowling. Det är dock för fotbollen, och i viss mån ishockeyn, som klubben gjort sig känd bland människorna ute i landet. Sett till antalet medlemmar är AIK överlägset Sveriges största fotbollsklubb och frågar man någon som håller på klubben ifråga så råder det heller inga tvivel om att klubben även har de flesta och mest högljudda fansen. Till skillnad från IFK Göteborg och Malmös framgångar så ligger de allra flesta av AIK:s längre bak i tiden. Under modern tid har det endast blivit 2 SM-guld för laget som går under smeknamnet Gnaget. Det senaste kom 2009 och dessförinnan behöver man gå tillbaka till år 1998 för att återuppleva en triumf för de svartgula.

AIK:s historia

Det är inte på något sätt AIK:s förmåga att vinna titlar som lockar så många fans till klubben. Visserligen har klubben sammanlagt 10 SM-guld med av dem så ligger alla utom 2 väldigt långt bak i tiden. Istället är det den enorma fankulturen och den lite kaxiga imagen som ständigt lockar nya supportrar till hemmaborgen Friends Arena. AIK har en förmåga att alltid ha en närvarande roll inom svensk fotboll, oavsett om de för tillfället för en tillvaro i superettan eller om de leder Allsvenskan.

AIK:s fans

AIK är kända, inte bara nationellt, utan även internationellt för sina väldigt högljudda fans. De senaste årtionden har AIK ständigt legat i toppen av olika publikligor och det är egentligen bara under de senaste åren som ett par andra klubbar har börjat komma upp i AIK:s siffror. AIK har en stor organisation av fans som går under namnet Allmänna supporterklubben. ASK tjänar som en paraplyorganisation för andra grupperingar men även som huvudorganisation för individuella fans utan annan tillhörighet. AIK är kända för att i Sverige ha de mest våldsamma och hårdföra fansen. Kärnan av dessa kallar sig för FIRMAN Boys och figurerar nästan alltid i diskussioner om vad som bör göras mot fotbollsrelaterat våld.kale