Svenska fotbollsklubbar med många fans – Hammarby FF

Svenska fotbollsklubbar med många fans – Hammarby FF

Hammarby FF från Stockholm är den klubb i Sverige som på senare år har haft den absolut största supporterskaran i landet. Att påstå att Hammarbyfans skulle följa sitt lag på grund av de stora framgångarna klubben haft, vore rent ut sagt en lögn. Hammarby har endast lyckats vinna det svenska mästerskapet en endaste gång, klart sämst av alla landets klubbar med stort följe. 2001 var det för den hitintills första och enda gången dags för klubbens fans att få jubla över en titel. Istället för att profilera sig med framgångsrik fotboll så har klubben lyckats skaffa sig något av en kultstämpel bland fansen, inte bara i Stockholm utan även runt om i landet. Hammarby är kända för ett publikfriande spel och varma och välkomnande läktare.

Hammarby historik

Den enda titeln kom 2001 under tränaren Sören Cratz. Samme tränare hade redan förlorat jobbet eftersom klubbens ledning beslutat att man inte var nöjda med hur laget spelade och ville ha en tränare med en mer attraktiv spelfilosofi. Ett kontroversiellt beslut som dels fått konsekvensen att Hammarby sedan dess inte varit nära att vinna sitt andra SM-guld, men också att den mytiska sanningen som omger klubben, att Hammarby spelar en teknisk och lite osvensk fotboll, har cementerats än hårdare.

Hammarbys fans

Hammarby är laget i Sverige med den överlägset största publiken. Förmodligen även den mest trogna då laget allt som oftast harvar i de lägre regionerna av landets högsta och näst högsta serie. Bajen Fans är klubbens stora officiella supporterorganisation men som runt omkring alla större klubbar så existerar det en rad stora organisationer parallellt med varandra. Hammarbys goda rykte till trots, en hårdför gruppering har även de. Denna går under namnet KGB eller Kompisgänget Bajen.kale