Europeiska fotbollsklubbar med många fans – FC Bayern München

Europeiska fotbollsklubbar med många fans – FC Bayern München

FC Bayern München, Tysklands finaste bidrag till den internationella fotbollsscenen och samtidigt det mest framgångsrika laget på den inhemska scenen någonsin.

Oavsett vilken generation man som supporter tillhör, FC Bayern München har alltid varit närvarande och nästan alltid har de varit med i toppen av både den inhemska ligan och de finaste europeiska cuperna. Klubben har vunnit Bundesliga, den högsta av de inhemska tyska ligorna inte mindre än 27 gånger vilket är ett överlägset tyskt rekord. Ännu mer imponerande blir rekordet när man betänker att FC Bayern München under den första halvan av 1900-talet under många år harvade i lägre divisioner. På den europeiska scenen har FC Bayern München satt sina spår både historiskt sett och i nutid. Den senaste europeiska titeln kom 2013 när laget vann Champions League för femte gången.

FC Bayern München historia

Klubben grundades år 1900 men har en historia som sträcker sig längre bak i tiden i form av fusioner med andra klubbar och spel under andra färger. Först 1923 blev FC Bayern München en självständig fotbollsklubb och kunde spela under helt egen flagg. Resten är så att säga historia. Visserligen tog det ett långt tag för klubben att etablera sig i den absoluta toppen. Den tyska fotbollen var splittrad efter det andra världskriget och Bayern München kom i ekonomiska svårigheter. Efter klubbens första titel 1932 så dröjde det hela 36 år innan klubbens fans fick jubla igen. Efter det har dock FC Bayern München fullständigt dominerat den tyska fotbollen och samlade på sig inte mindre än 25 inhemska ligasegrar till. Därtill har de vunnit den tyska cupen inte mindre än 18 gånger och tagit nio stycken internationella titlar. Genom åren har en enorm mängd berömda spelare burit den blå-och röda tröjan. Franz Beckenbauer satte sin prägel på laget under sin aktiva tid och idag leds laget av nationella hjältar som Thomas Müller och internationella storstjärnor som Frank Ribery.

FC Bayern München fans

Precis som många andra lag som rönt stora framgångar internationellt så har FC Bayern München även många internationella fans. Bland svenskar är det det överlägset mest följda laget av de tyska. Den tyska fankulturen är lite mjukare än den engelska men minst lika högljudd. Att FC Bayern Münchens fans är stolta råder det inga tvivel om. När den tyske landslagsmålvakten Manuel Neuer, efter uttalanden och löften om motsatsen till sina fans, bytte från Shalke 04 till FC Bayern München tvingade fans till Neuers nya lag denne att lova att aldrig bekänna sin kärlek till klubben. I annat fall skulle de förhindra övergången.kale