Europeiska fotbollsklubbar med många fans – Celtic

Europeiska fotbollsklubbar med många fans – Celtic

En av Skottlands och de brittiska öarnas mest älskade och mest mytomspunna klubbarna är Celtic från Glasgow, Skottlands största stad och tillika huvudstad. Glasgow har 600 000 invånare och det brukar ofta sägas, halvt på skämt och halvt på allvar, att 300 000 håller på Rangers och att de andra 300 000 håller på Celtic. Det finns visserligen andra lag i Skottland men inget kommer ens i närheten av den popularitet som de båda Glasgow-lagen åtnjuter. Att Skottland bara har två klubbar värda sitt namn kan man även se på både framgångarna och publiksifforna som de har. Celtic har vunnit ligan inte mindre än 48 gånger och är otvivelaktigt det laget i landet som har flest supportrar på sina hemmamatcher.

Celtic historia

Klubben grundades 1887 och vann sin första skotska titel redan 6 år senare. Sedan dess har Celtic FC vunnit ligan ytterligare 47 gånger. Den senaste inhemska titeln kom 2017 då laget vann ligan i stor stil före alla andra konkurrenter. Till och med för några år sedan så handlade kampen om titeln i Skottland alltid om två utmanare, Celtic och Rangers. Efter det att Rangers fått ekonomiska problem och flyttats ned i 3:e divisionen (tillbaka nu) så har Celtic varit ensamma på tronen. Celtics mest berömda spelare genom tiderna är svensk. Henrik Larsson gjorde 175 mål på 225 matcher under sin tid i Celtic. Ett svårslaget rekord.

Celtic fans

Celtics fans är många och fanatiska. Flest av dem dyker upp när det vankas derby. Det så kallade Old Firm spelas mot Glasgow och drar fans från hela världen till Glasgow.kale