Damfotboll

Damfotboll

Fotboll är nog en av de största sporterna i världen och det är inte endast killar som lockas att spela, utan även tjejer spelar mer fotboll nu än tidigare och dessutom spelas det på elitnivå och världsmästerskap.

Damfotbollen har aldrig varit bättre

OBOS tecknade 2018 ett femårigt avtal om att sponsra damfotbollen för Damallsvenskan och Elitettan. Med det unika avtalet har de ekonomiska förutsättningarna för professionell damfotboll ändrats och det kommer bli mycket mer gynnsamt för tjejer att spela fotboll på elitnivå.

Pengarna som kommer in från sponsorn kommer då användas direkt ute i föreningarna i Elitettan och Damallsvenskan. Vidare vill man via pengarna stärka F-19 serien och fotbollsklubbarnas samhällsengagemang.

Damfotboll och fotbollskillar

Fotbollskillar som är tillsammans med fotbollstjejer har många fördelar till mötes, speciellt eftersom de har gemensamma intressen i fotbollen och kan då umgås på många sätt kring fotboll. De kan titta på fotbollscup tillsammans framför TV, gå på fotbollsmatcher tillsammans eller titta på varandras matcher. Stötta varandra och tipsa varandra! På alla hjärtans dag funkar det alldeles utmärkt att ge fotbollstjejer fotbollsbiljetter i present och vice versa.

Damfotbollens historia

De äldst daterade utsagorna om damfotboll har gjorts från Skottland där man kunnat hitta belägg för att kvinnor spelade fotboll redan på den tiden. De allra första dokumenterade fotbollsmatcherna mellan kvinnor pågick i Glasgow i Skottland 1892. Under första världskriget blev det populärt med fotboll bland kvinnor i Storbritannien då rekryteringen av män till den brittiska militären ledde till att fler kvinnor började jobba inom industri. Den första internationella matchen i damfotboll spelades 1920 mellan Englands Dick, Kerr’s Ladies FC och Franska Fémina Sport. Den kvinnliga fotbollen kunde ibland till och med dra mer publik än den manliga, men det till trots beslöt Englands Fotbollsförbund att förbjuda dammatcher i fotboll och det förbudet upphävdes inte förrän juli 1971.

Det allra första inofficiella Europeiska fotbollsmästerskapen spelades i Italien 1969 och vanns då av Italien och upprepades igen 1979 och då tog Danmark hem vinsten. Det första officiella Europeiska fotbollsmästerskapet spelades från 1982 till 1984 och det var ingen mindre än Sverige som vann det mästerskapet. Det första världsmästerskapet i damfotboll spelades i Kina i november år 1991 och vanns då av USA och VM 2007 i Kina var det första mästerskapet där prispengar fanns med i potten.

Damfotbollen idag

Organiserad damfotboll har spelats sedan 1970-talet men innan dess förknippades damfotbollen väldigt mycket med motionsidrott och välgörenhetsmatcher. Det är mestadels i Västeuropa, Norden, Östasien och Nordamerika som damfotbollen är vanligast. I många delar av södra Asien och Mellanöstern saknas damlandslag och FIFA försöker förändra detta. Att skapa damlandslag för Afghanistan och Iran har hört till en av de största utmaningarna för FIFA.

Av hela världens ungefärliga 120 miljoner registrerade fotbollsspelare är ungefär 10 miljoner spelare kvinnor, varav de flesta finns i USA. Damfotboll spelas på samma sätt och med samma plan- och bollmått som herrfotboll.kale