Fotbollsklubben Chelsea FC

Fotbollsklubben Chelsea FC

Till följd av fotbollens stora popularitet har flera fotbollsklubbar mycket värdefulla varumärken. En toppklubb som tillhör världens högst värderade klubbar är den europeiska fotbollsklubben Chelsea FC. Med ett värde på över 2 miljarder dollar enligt Forbes är detta världens sjunde rikaste klubb. Med sina miljontals fans, ständigt utsålda läktare och flera framgångsrika säsonger i ryggen, är detta en drömklubb att spela i för de flesta fotbollsspelare. Allt från den namnrika startelvan till de gräsklippare som klipper gräset inne på hemmaplanen Stamford Bridge vittnar om hög kvalitet.

 

Laget är ett av de mest populära bland svenskar, och många åker på fotbollsresa till London för att se laget spela på den toppmoderna hemmaarenan Stamford Bridge. Faktum är att arenan är en av Europas absolut finaste sedan ombyggnationen under 1990-talet. I dagsläget har den drygt 42 000 sittplatser, denna höga åskådarkapacitet gör att det alltid är en härlig atmosfär under matcherna. Ett Stamford Bridge i full sång när Chelsea FC är i ledning är en fotbollsupplevelse utöver det vanliga. Entusiasmen kring laget är enorm.

 

Historien om Chelsea FC

Beslutet att grunda Chelsea FC togs den 3 mars 1905 på puben The Rising Sun (numera The Butcher’s Hook) längs Fulham Road i London. Därefter började avancemanget uppåt i ligorna. Exempelvis under 1915 spelade de FA Cup-final mot Sheffield United. Fem år senare nådde de en tredje placering i den engelska toppligan First Divison, vilket var klubbens dittills främsta resultat. De blev engelska ligamästare för första gången 1955.

De största framgångarna i klubbens historia har emellertid kommit under tiden som klubben ägts av den ryske oljemiljardären Roman Abramovitj. Han köpte klubben i början av 2003 och gjorde stora investeringar. Till följd av de nya investeringarna lyckades klubben knyta till sig flera toppspelare så som Claude Makélélé, Hernan Crespo, Joe Cole och Juan Sebastián Verón. Med det nya lagbygget lyckades man sedan ta flera topplaceringar i Premier League och Uefa Champions League. År 2005 tog man sin andra engelska ligamästartitel i klubbens historia. De lyckades även med bedriften att försvara titeln 2006. I augusti 2007 slog klubben även nytt ligarekord med 64 hemmamatcher i rad utan förlust. Framgångarna har fortsatt under 2010-talet. Exempelvis vann man Uefa Champions League 2013 samt tog sin sjätte ligatitel 2017.

Stjärnorna i dagens Chelsea FC

Det har varit stjärntätt i Chelsea genom åren, särskilt sedan Abramovitjs köp av klubben. Den främste målgörare genom tiderna i Chelseatröjan är Frank Lampard med hela 211 mål. Lampard lade av 2014 och har därefter lämnat över rollen som målgörare till bland andra Eden Hazard som sedan 2012 redan gjort över 100 mål i den blåvita dressen. Tekniske och snabbe Hazard räknas som en av världens främsta fotbollsspelare och är den främsta profilen i dagens Chelsea. Andra storstjärnor i startelvan är de båda fransmännen Olivier Giroud och N’Golo Kanté och brasilianaren Willian Borges da Silva.kale