Europeiska fotbollsklubbar med många fans – FC Barcelona

Europeiska fotbollsklubbar med många fans – FC Barcelona

FC Barcelona, världens kanske mest mytomspunna klubb och den klubb jämte Manchester United som har överlägset flest internationella fans. Precis som sina tyska och engelska motsvarigheter Manchester United och FC Bayern München så har FC Barcelona över en väldigt lång period dominerat den inhemska ligan samt varit ett ständigt hot mot andra klubbar som försökt vinna den finaste av de europeiska titlarna, Champions League.

Mängder av världsspelare har representerat FC Barcelona genom åren och för svensk del så kanske Henrik Larsson och Zlatan Ibrahimovic varit dem som hitintills gjort störst intryck. Under senare år har klubben bara haft en dirigent, av många ansedd som klubbens bäste spelare genom tiderna, Leonel Messi från Argentina. Under hans ledning har FC Barcelona under de senaste åren vunnit flertalet titlar och skaffat sig ännu fler fans världen över.

FC Barcelona historia

Klubben grundades år 1899 och har sedan dess rönt framgångar i nästan varje tänkbar sport. Det är inte bara den omåttligt populära fotbollsavdelningen som tillhör världstoppen utan även i sporter som basket och handboll är Barcelona väldigt framgångrik som klubb. Fotbollen är dock utan tvekan störst. Inte mindre än 24 gånger har FC Barcelona vunnit den inhemska ligan. Senast var 2016 i hård kamp med de eviga rivalerna Atletico och Real, bägge från den spanska huvudstaden Madrid. När det kommer till internationella framgångar så är Barcelona ett av världens främsta lag. Champions League har klubben vunnit inte mindre än 5 gånger, senaste titlarna kom 2011 och 2015. Utöver dessa segrar har klubben även tagit inte mindre än 15 andra europeiska titlar.

FC Barcelonas fans

Tillskillnad från Italien, Tyskland och kanske framför allt England, så saknar topplagen i Spanien det som vi svenskan skulle förknippa med ordet fankultur. Till Nou Camp där laget spelar går fansen inte för att sjunga och skrika sig hesa, hit går man för att se elegant offensiv fotboll och om förväntningarna inte infrias är det inte ovanligt att fansen buar ut sitt hemmalag även om de till slut vunnit matchen. FC Barcelona är väldigt populär bland människor som inte kan identifiera sig med ett lokalt lag och därmed hellre håller på något av de europeiska storlagen. Att de fått så många beundrare även i andra länder beror mycket på deras nästan mytiska förmåga att spela en tekniskt och taktisk attraktiv fotboll.kale