Utomeuropeiska fotbollsklubbar med många fans – Sao Paolo

Utomeuropeiska fotbollsklubbar med många fans – Sao Paolo

På Estadio Morumbi i Sao Paolo spelar ett av Brasiliens och Sydamerikas mest framgångsrika lag. På stadion som tar ca 65 000 människor spelar de rödsvarta från Sao Paolo sedan mer än 20 år ständigt om nya titlar. Laget har vunnit den brasilianska ligan 5 gånger och har dessutom vunnit det mycket prestigefyllda regionala mästerskapet 21 gånger.

FC Sao Paolos historia

Den senaste titeln för klubben som grundades år 1930 kom 2008, det var klubbens 5:e inhemska mästerskapstitel. Förutom de fem ligasegrarna har FC Sao Paolo även vunnit olika regionala mästerskap, något som i Brasilien har en väldigt hög status, inte mindre än 23 gånger. På den internationella scenen så har laget från Brasiliens största stad tagit ett antal titlar. Tre gånger har klubben lyckats vinna Copa Libertadores, Sydamerikas motsvarighet till Champions League. Därtill har de vunnit 6 kontinentala tävlingar och 2 internationella. Det som klubben kanske är mest känd för är sina exporter av världsstjärnor. I Sao Paolo har många spelare börjat sin proffskarriär för att sedan fortsätta den i någon av de europeiska toppklubbarna. De mest kända namnen bland spelare fostrade i FC Sao Paolo är Pato, Kaka och Luis Fabiano.

FC Sao Paolos fans

Även om klubben inte hör till dem i Brasilien med de mest fantastiska supportrarna så har laget ett stort följe av fans. Framför allt i matcher mot toppkonkurrenter som Corinthians och Botafogo fylls läktarna till bredden. Den brasilianska läktarkulturen är en salig blandning av sydeuropeiskt tifo och sydamerikansk samba. Med influenser från Europa med med en helt egen touch så blir stämningen på läktaren helt unik. För den europeiska supportern blir besöket på den brasilianska läktaren som en port till en helt ny värld full av fantastiska intryck.kale