Utomeuropeiska fotbollsklubbar med många fans – River Plate

Utomeuropeiska fotbollsklubbar med många fans – River Plate

River Plate eller Club Atletico River Plate som klubben fullständiga namn egentligen lyder är en av Sydamerikas mest populära klubbar. Tillsammans med huvudfienden Boca Juniors fyller de år efter år läktarna i Argentinas högsta liga och derbyt mellan de bägge kombatanterna är känt som en av de mest intensiva upplevelser man kan få som fotbollsfan.

River Plate har vunnit den inhemska ligan 34 gånger och dessutom tagit hem Copa Libertadores, Sydamerikas motsvarighet till Europas Champions League 2 gånger, den senaste 1996. Laget spelar sina hemmamatcher på Estadio Monumental Antonio Vespucio Liberti som knappt rymmer över 65 000 åskadare och läktarna är allt som oftast fyllda till bredden.

River Plates historia

Den senaste titeln för klubben som grundades redan år 1901 i stadsdelen Boca, vilket även är hemvist åt rivalen Boca Juniors, kom under säsongen 2014/15 då man vann den Argentiska ligan. Även om det under de senaste åren varit skralt med titlar för den klassiska klubben så har man under de senaste hundra åren varit en stormakt inom argentinsk fotboll. På 30-talet fick man sitt smeknamn ’miljonärerna’ på grund av alla de dyra värvningar man gjort.

River Plates fans

River Plate har tusentals hängivna fans och en match mellan River och Bocca är något för alla som älskar fotboll, att uppleva.kale