Fotbollsklubben Paris Saint Germain

Fotbollsklubben Paris Saint Germain

Det finns gott om fotbollsklubbar i världen men endast en handfull tillhör den absoluta världstoppen på internationell, europeisk toppnivå. I artikeln som du just nu läser tar vi upp en av Europas riktiga toppklubbar. Det finns klubbar som har blivit klassiska och som många som gillar fotboll känner väl till. Vissa klubbar har nästan alltid varit mästarklubbar. Andra har först på senare år seglat upp som ordentliga utmanare om titlar både på hemmaplan, i de inhemska ligorna och internationellt. En klubb som tillhör klubbarna som först på senare år har slagit igenom med dunder och brak är parisklubben Paris Saint Germain.

Paris Saint Germain, eller PSG som de ofta förkortas, gick från ett medelmåttigt lag i den i sin tur ganska medelmåttiga franska ligan, Ligue 1, till att bli en utmanare på europeisk toppnivå för ungefär sex eller sju år sedan. En stor anledning till att klubben kunde höja sig och börja tävla på internationell toppnivå var att klubben fick en ny ägare. Med gott om oljepengar från nya rika ägare i Mellanöstern, shejker som ville gå in med massor av pengar i projektet PSG, blev klubben plötsligt en utmanare att ta på allvar.

En av klubbens första stora värvningar var svensken Zlatan Ibrahimovic, som köptes över av PSG från den italienska storklubben AC Milan sommaren 2012 för en enorm summa pengar. Zlatan Ibrahimovic var redan 30 år och skulle snart fylla 31. Trots åldern presterade han dock på topp under fyra roliga fotbollsår i PSG innan han blev såld och fick dra vidare till England och Manchester United.

Zlatan Ibrahimovic var dock inte ensam om att hamna i Paris Saint Germain. Den vid det laget rätt gamla storspelaren David Beckham drog i 30-årsåldern över till USA för att spela i Los Angeles-klubben L.A. Galaxy i den nordamerikanska fotbollsligan MLS. Alldeles för tidigt tyckte många. Kul för sporten att den nordamerikanska ligan får en så meriterad profil, menade andra. Men ”Becks” var inte färdig med fotbollsspelandet. Till mångas förvåning tog han klivet tillbaka in på den europeiska fotbollsscenen när PSG köpte den vid det laget ganska gamla mittfältaren Beckham som fick avsluta sin karriär i PSG under ett par säsonger i början av 2010-talet.

En sak som både Zlatan och David Beckham har gemensam är klädkollektioner som de har försökt lansera. Bland annat kalsonger. Men för den som gärna går klädd i något lite varmare kanske en skön jacka är helt rätt så här års på vintern. En sådan jacka kan man köpa från till exempel märket Peak Performance. Med en peak performance jacka håller man sig varm hela vintern och går dessutom klädd med stil. Perfekt om man bor i ett lite kyligare land och inte är fotbollsproffs i Los Angeles om dagarna.kale